tisdag 4 januari 2011

Kompetensbegreppet - Vad är förmåga?


I en rapport från Nordisk TänkeTank, angående samhällets förändring från ett kunskapssamhälle till ett kompetenssamhälle, har de försökt identifiera framtidens kompetensområden. Det handlar om att kunna använda sin läs-, skriv och räkneförmåga i interaktiva handlingar. Om fömågan att kommunicera och interagera i heterogena grupper och att kunna använda tillgängliga verktyg såsom IT och annan teknik. Och det handlar om att vara innovativ, kreativ och handlingskraftig. Vidare identifierade man olika sorters kompetenser. Men först...

Hur definieras kompetens? 
Enligt Swedish Standards Institute´s standard för ledningssystem och kompetensförsörjning kan kompetensbegreppet definieras som ”förmåga och vilja att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter”. ”Förmåga” byggs upp av erfarenhet, omdöme och förståelse. ”Vilja” omfattar attityd, engagemang, mod och ansvarstagande. ”Kunskap” handlar om fakta och metoder, att veta hur. ”Färdigheten” är att kunna utföra i praktiken, att göra.

Framtidskompetenser

OECD:s, EU:s och ASEM-projektets definitioner av framtidens kompetenser. (ASEM – ett samarbetsprojekt mellan Asien och Europa om livslångt lärande.)

Yrkeskompetens = består av den uppsättning kompetenser som krävs för att kunna utföra en arbetsuppgift på ett värdeskapande sätt i relation till de målsättningar som finns formulerade för arbetet.

Social kompetens = omfattar förmågan att kunna kommunicera och interagera med andra människor.

Personlig kompetens = utgör basen för utveckling av sociala kompetenser. Kärnan i personlig kompetens utgörs av självkännedom, förmågan att förstå sig själv i relation till andra och till de sammanhang man befinner sig i.

Digital kompetens = innebär säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik i arbetslivet, på fritiden och för kommunikationsändamål. Den underbyggs av grundläggande IKT-färdigheter, det vill säga användning av datorer för att hämta fram, bedöma, lagra, producera, redovisa och utbyta information samt för att kommunicera och delta i samarbetsnätverk via Internet. (enligt EU)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar.