tisdag 14 oktober 2014

Lärgrupp engelska

Lärgruppen i engelska på Sätoftaskolan har träffats igen och tagit del av en kollega från Simrishamn, de beskriver det så här:


Lärgrupp engelska Sätoftaskolan 7/10 2014

Idag ägnade vi oss åt att lyssna på vår inbjudne gäst från Korsavadsskolan i Simrishamn, Anders Lind, som berättade hur han arbetade ”flippat” med engelskan. Han använder internet som en enda oändlig lärobok och ger eleverna input från bl a dessa websidor: newsinlevels.com, learningenglish.voanews.com och tweentrebune.com.  Fokus på alla dessa websidor ligger på färska nyheter som återges på olika nivåer av engelska.

Läxor för eleverna är att läsa/lyssna på och kolla videor på nyheter hemma. Väl i skolan jobbar eleverna med att lära sig alla ord de inte förstår i texterna och slutligen presenterar de vad de läst för varandra på olika sätt genom att använda sina nya ord och fraser. Alltså ges inga traditionella glosläxor och eleverna hänger kvar vid texterna olika länge. Ingen byter text förrän de kan alla ord och har gjort en presentation, skriftlig eller muntlig.

Vidare tipsade Anders om att använda newsreel på sli.se. Även detta hjälpmedel serverar nyhetstexter på olika nivåer. Här finns också en massa arbetsmaterial att jobba med i klassrummet runt texterna. Han pratade om hur han jobbade med elevbedömning, hur snabba elever kunde hjälpa till som extralärare i klassrummet och mycket, mycket mer.

Om man vill få in ett roligt tävlingsmoment i undervisningen tipsade Anders om kahoot.it som är en quiz-tjänst där eleverna använder sina mobiler under lektionen för att svara på av läraren i förväg hopknåpade frågor som hen visar på smartboarden. Vi testade och hade fantastiskt roligt!

Anders berättade om hur han, och alla andra lärare på skolan, endast ger formativ bedömning under terminerna. Prov, uppgifter och andra bedömningstillfällen betygsattes inte så att eleven får se det. Man pratar bara om utvecklingsmöjligheter, inte om nivå… Ett annat sätt att tänka än vi har!

Dessutom blev vi inte så lite avundsjuka på deras it-möjligheter!!! Alla elever har egen dator. Man använder google apps for education vilket innebär att läraren kan läsa vad eleven skriver i realtid och ge skriftliga kommentarer under tiden. ALLA elever får samma stöd i form av möjlighet att lyssna på texter direkt i datorn. Läroböcker i digital form osv…

Nästa gång vi ses, tis den 18 november, kommer vi att prata om vad vi tagit till oss och även utvärdera sådant vi redan provat av Anders tips. Sååååå spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar.