torsdag 4 september 2014

Anpassning av undervisningen

Kära Skolinspektionen!
Vart fjärde år kommer ni till oss, vi får hjärtklappning och städar frenetiskt i våra pärmar och klyvs i vår önskan att ni ska lysa med er starka ficklampa på områden vi behöver förbättra och att ni bara nöjt småleende ska nicka när vi berättar och visar. Det är lite samma som på Bilbesiktningen...

På er hemsida har jag hittat en mycket bra sida som ni kallar Från brist till möjlighet. Där finns det läsvärt om era erfarenheter från alla tusentals skolbesök och inspektioner, för hur det än är så är vi inte helt unika, vi är bra på massor av områden och trillar dit på ungefär samma saker, eller med andra ord så har vi många stora och gemensamma utmaningar.

På sidorna ger ni råd och vägledning inom de fyra områden vi behöver det bäst :
  • Anpassning av undervisningen
  • Rektors ledarskap
  • Systematiskt kvalitetsarbete
  • Särskilt stöd
För några veckor sedan kom vi lärare tillbaka till våra skolor och har nu startat igång ett nytt läsår, det har hänt en del när det gäller åtgärdsprogram och särskilt stöd, som innebär att nästan allt stöd ska ges i klassrummen, av er lärare tillsammans med specialpedagoger och andra viktiga personer i skolan. Det kommer att kräva allt av vårt goda samarbete, massor av goda idéer och inte så lite mod att prova nya saker och annorlunda lösningar.
I råden från Skolinspektionen, under punkten Anpassning av undervisningen finns det massor av användbart material, inte minst dessa frågor för reflektion:

Elevinflytande

  • Hur låter vi varje elev utrycka sina behov och önskningar kring undervisningen? Får eleverna möjlighet att påverka undervisningens utformning och innehåll? På vilket sätt? Kan vi utveckla detta ytterligare? Vad skulle krävas då?
  • Vilka kanaler finns för eleverna att påverka sin studiemiljö samt undervisningens upplägg och innehåll? Finns formella och mer informella kanaler? Elevråd, klassråd och till exempel upparbetade elevkontakter med rektorn. Diskuteras undervisningsnära frågor på de forum för elevinflytande som finns på skolan och har elevernas förslag ett reellt genomslag?

Att möta alla elever

  • Hur gör vi för att anpassa undervisningen utifrån elevernas olika förkunskaper och behov? Hur ges elever å ena sidan stöd, å andra sidan utmaningar?
  • Hur gör vi när vi ska ta reda på elevernas förkunskaper och intressen? Samtal, intervjuer, enkäter och så vidare. Dokumenterar vi och följer upp elevens utveckling över tid? Är vi nöjda med hur vi gör idag? Hur kan vi utveckla formerna för att ta reda på elevernas förkunskaper och intressen?
  • Finns det elever hos oss som inte får tillräcklig ledning och stimulans? Hur arbetar vi för att stimulera elever som har lätt för att nå målen Hur gör vi med elever som är understimulerade? Har vi exempel på när vi gett någon elev lite större utmaningar?

Att anpassa undervisningen

  • Hur ser våra läromedel ut? Speglar de elevgruppens olikheter i tillräckligt hög grad? Hur använder vi själva exempel i vår undervisning? Kan vi upptäcka mönster som begränsar oss?
  • Har vi elever i behov av särskilda hjälpmedel för att klara undervisningen – och hur gör vi för att tillgodose dessa behov? Kan vi komma på goda exempel på när behov blivit tillgodosedda eller där vi inte klarat av att möta de behov som funnits?
  • Hur gör vi för att uppmuntra elever som är osäkra på sin egen förmåga och inte tror att de kan? Vilka goda exempel kan vi komma på?
  • Har vi tillräcklig kompetens om funktionsnedsättningar? Har vi behov av mera kompetensutveckling? Kan vi komma på exempel där vi använt våra kunskaper för att stödja en elev med en funktionsnedsättning?
Tack för detta Skolinspektionen...och välkomna...om ett tag!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar.