tisdag 5 augusti 2014

Back to school

Om några dagar (troligen på måndag) äntrar vi lärare skolorna igen, efter ett förhoppningsvis tillräckligt långt sommarlov. Jag undrar om vi nånsin haft ett så bra vädermässigt sommarlov någon gång...och jag tror det gäller var som helst i hela långa Sverige. Det har varit sol, värme, ljusa sommarkvällar, varmt till och med i Åhus hav (då är det varmt!), röda axlar och förhoppningsvis batteriuppladdning av hög klass. Vad gör lärare (och fritidspedagoger, förskollärare, utvecklingsstrateger, rektorer och allt vad ni är) på sommarlovet?
En genomscanning på Facebook och Instagram ger sanningen!

klassiska underbensbilden på sandstranden
kaniner
kvällsdopp
 film (?!)
 blommor
gymövningar
 
äter gott
 
...och så massor av glassbilder, vulkaner, bokläsning, barnbarn, cykelmaraton, sommarstugor, målararbeten, fiske, husbyggnad...
 
Kanske kan man sammanfatta oss som hurtiga, hungriga och samtidigt avslappnade?
Och allt detta är väl precis som vi vill ha det och som vi ska ha det. Men som sagt på måndag (eller någon dag däromkring) drar vi igång med skolan igen, efter långa sommarlovet. Säkert blir det föreläsningar, arbetslagsplanering, packa upp i nya klassrum, till IKEA och köpa nya gardiner och blommor, planera arbetsområden, förbereda material, kopiera, packa upp Läromediakartonger. Första dagarna på jobbet brukar rymma massor av kära återseenden, sommarminnen och en hel del energi och lust att göra den där ämnesövergripande planeringen med kollegorna... och det önskar jag er nu!
 
Jag började jobba igår måndag 4 augusti, för första gången efter bara fyra veckors semester istället för ett längre sommarlov, och inte med stojet i lärarrum utan lite mer stillsamt i barn- och utbildningssektorns korridor i kommunhuset. Det känns mycket bra det också, inte minst eftersom jag vet att ni alla kommer tillbaka på måndag. Efter en totalt avkopplad månad letade jag igenom filer i dator och högar i hyllan och kom på hur mycket skoj vi ska ha i höst...jag hade fått ett bautatungt paket med 65 spännande böcker som förstelärarna ska få...och som ska ge oss massa nya idéer om synligt lärande, språkutvecklande arbetssätt, arbetsro, IKT, formativ bedömning... det var nog det mest inspirerande bokpaket jag nånsin öppnat och det ska bli så kul att läsa och diskutera innehållet med nya förstelärarna och se det bli omsatt i ännu bättre undervisning i skolorna. Vi ska göra skillnad! 
 
På semestern blev det mycket deckare och romaner. Men en bok jag hade tänkt läsa var Carol Dwecks bok om Mindset. Jag läser den låångsamt i små bitar, och sen läser den mig... makalöst bra bok om hur vår uppfattning om intelligens påverkar vårt lärande och resultat. Tänker jag att eleverna föds med förutsättningar och en viss nivå av intelligens, som vi sedan bara delvis kan påverka, eller tror jag och agerar som om alla har en enorm utvecklingspotential och att det inte finns några tak och ribbor? Jag arbetar på ett blogginlägg om boken...men det kan ta tid, jag rekommenderar dock alla att läsa boken.
En utmärkt artikel som tar upp det gottaste hittar du här. Vi kommer att återkomma en hel del till Mindset!
Så, njut nu av de sista lediga dagarna...enligt SMHI blir det lågtryck varannan dag och sol varannan...kanske kan till och med våra vänner bönderna vara nöjda då?
Vi ses i skolan...snart!
 

 
 
 

1 kommentar:

  1. Hej! Inspirerat inlägg! Visst finns det en del att tänka på...
    Kan tipsa om att Carol Dweck kommer till Malmö 3:e sept. Heldag om motivation och lärande. Se mer på: http://www.challenginglearning.com/carol-dweck-conferences/
    Ligger ju nära för er i området och kan ge lite mer till ett blogginlägg... ;-) mvh//Bosse

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar.