Mina anteckningar efter Rubens föreläsning, 23 november 2011, Latinskolan i Malmö, på inbjudan av Atea.
Under de senaste femtio åren har forskare såsom Doug Engelbart och Seymour Papert identifierat och påvisat en anmärkningsvärd potential i att använda datorn som ett redskap för att öka människans intellekt och kognitiva förmåga. Genom att ge varje elev var sin dator eller surfplatta är det idag möjligt att förverkliga denna vision inom allt slags lärande. Som alltid när förändringar införs är det viktigt att följa upp och mäta effekten av de nya arbetssätten. Puentedura har utarbetat modeller och ramverk för att mäta effekten av hur väl IKT[1] är integrerat i utbildningen.
Puenteduras modeller och ramverk för att integrera IKT i undervisningen
Puentedura använder modellerna SAMR[2] och TPCK[3]. De används när en skola ska självskatta sig och förstå på vilken IT-pedagogisk utvecklingsnivå den befinner sig på. Fyra viktiga faktorer måste samverka för att uppfylla modern didaktik. Det är Teknik, Pedagogik, Innehåll och Kunskap. För att konkretisera vad varje nivå innebär använder Puentedura metaforer, modeller och flöden. Dessa hjälper också till för att framhäva de nya pedagogiska hjälpmedlens unika egenskaper. Avslutningsvis berättar han hur vi kan omsätta dessa ramverk i den dagliga undervisningen, samt hur de kan användas som praktiska verktyg i skolan och integreras i kursplanen för olika årskurser.
Dagens informationsflöde tvingar oss att bearbeta inte bara mycket information utan helst endast den relevanta och senaste. Det kommer att tvinga oss till att skapa nya strukturerade men likväl flexibla arbetssätt och kanaler till rätt informationsflöden. Det tvingar oss även att inse att dokument och information snabbt förändras eller revideras och att vi måste förhålla oss lika snabbt till förändringen.
När IKT används i den dagliga undervisningen ökar förutsättningarna att få tillgång till djupare kunskap och effektivare flöden. Det gigantiska utbudet av information och forskning som finns tillgängligt samt möjlighet till kommunikation och återkoppling skapar snabbt ny kunskap, vilket i sin tur leder till nya problemformuleringar och ny forskning.
Hans Roslings statistikinstrument "Gapminder" är ett lysande exempel på hur samlad information/statistik tillgängliggörs och kan följas upp eller användas för ny forskning. Följ honom för övrigt på Twitter...http://twitter.com/#!/HansRosling
Hans Roslings statistikinstrument "Gapminder" är ett lysande exempel på hur samlad information/statistik tillgängliggörs och kan följas upp eller användas för ny forskning. Följ honom för övrigt på Twitter...http://twitter.com/#!/HansRosling
[1] Informations- och kommunmikationsteknik
[2] Substitution, Augmentation, Modification & Redefinition
[3] Technology, Pedagogy, Content & Knowledge
Ruben visar hur teknikstödet hjälper oss att fokusera och använda IT-verktyg för att möjliggöra specifika funktioner.
Exempel på Flow - arbetsflöde för att lösa en uppgift
Vi utgår från en surfplatta där diktering, anteckningar och foton görs under en lektion. Appar med fetstil.
Dragon dictation - diktering http://itunes.apple.com/se/app/dragon-dictation/id341446764?mt=8
iA Writer enkelt skrivande av text http://itunes.apple.com/us/app/ia-writer/id392502056?mt=8
iA Writer enkelt skrivande av text http://itunes.apple.com/us/app/ia-writer/id392502056?mt=8
PS Express för bildredigering av de tagna fotona http://itunes.apple.com/us/app/adobe-photoshop-express/id331975235?mt=8
Pages för formatering och redigering av texten http://www.apple.com/se/ipad/from-the-app-store/apps-by-apple/pages.html
KeyNotes för slutpresentation av text och bilder http://itunes.apple.com/se/app/keynote/id361285480?mt=8
Lägg ut på nätet för spridning och återkoppling
Lägg ut på nätet för spridning och återkoppling
Modellen SAMR - visar på vilken kvalitetsnivå IKT är integrerad i verksamheten?
Vi utgår från ett exempel där traditionell klassrumsmetodik utmanas och slutligen totalt förändras med användandet av ny teknik, kunskap, innehåll och pedagogik samt där eleverna har tillgång till varsin dator/surfplatta.
Undervisningssituationen utgår i nuläget från lärarens och textböckernas fråga – svar metodik, eleverna diskuterar lösningar med varandra och redovisar sina svar på papper eller muntligt. Därtill någon enstaka personlig reflektion samt kamrat- och lärarbedömning.
Min översättning
Förbättringsfasen
Substitution - Ersättning
Papper och penna ersätts rakt av med skärm och tangentbord. Varje elev skapar en ny text genom att skriva av från olika böcker, för att slutligen skriva ut sin text.
Augmentation - Förbättring
Som ovan men nu använder eleverna rättstavnings- och ordprediktionsprogram samt internet utan någon större källkritisk förmåga, klassrumspedagogiken är i stort densamma.
Omvandlingsfasen
Modifiering - Utveckling
Eleverna söker information och fakta från nätet med källkritisk förmåga. De stryker under eller kopierar fraser och begrepp de inte förstår i texterna och sociala forum används för att söka samarbetspartners. Genom att förklara mina tankar och förståelse av ett fenomen för andra lär eleven sig själv att bedöma och sätta ord på sina kunskaper. Under lektionen avsätts tid för att hela gruppen tillsammans med läraren ger sin återkoppling på problem, och begrepp samt komma fram till nya frågeformuleringar, sammanställningar och lösningar. Resultatet är ökad funktionalitet och kommunikation, reflektion och återkoppling, med förbättrad faktatillgång, kunskapsdjup och kvalitet som resultat.
Redefinition - Förändring
Undervisningen leder till skapandet och användandet av nya digitala verktyg och forum med kontakter i näringsliv och forskning – kollaborativ kunskapsutveckling. Arbetssätt och kunskapsutbyte och återkoppling som tidigare inte varit möjligt att delge varandra blir möjligt. Källor och kunskap tillgängliggörs digitalt via nätet (Gapminder, Wikis, MIT etc.). Nya slutsatser och problemformuleringar diskuteras i forumen såsom Twitter, blogg, Facebook eller Skype.
Enkla exempel enligt SAMR modellen
S Dator/surfplatta ersätter bok och anteckningspapper
A Anteckningar och läsning kan förbättras med presentations- och redigeringsfunktioner
A Anteckningar och läsning kan förbättras med presentations- och redigeringsfunktioner
M Dela anteckningar, samla bildmaterial, omformulera meningar, återanvänd, utveckla och presentera
R Omdefinition och användning av nya arbetssätt/flöden, begrepp och kunskaper som delas på nätet i olika forum som tidigare inte varit möjliga
S Kartbok i dator
A Googleearth på Smartboard/pc – skapar frågor såsom varför bygga pyramider i öknen i Egypten?
M Google sketchup pyramid diskutera hur de byggdes, hållfasthet, hemliga gångar etc.
R Teoretiska hållbarhets/simuleringar i datorer
Kontaktinformation till Ruben R Puentedura
@rubenrp
Cilla Johansson har i sin blogg också skrivit några rader om Puentedura: http://cillajohansson.se/?p=533
Lyssna gärna på Fredrik Härén på Youtube från "Kunskapens dag" mycket ironi och skratt samt en nypa sanning med viss modifikation - 17 miljoner forskare idag - vad händer när de kopplar ihop sig? Ideexplosioner!
Lyssna gärna på Fredrik Härén på Youtube från "Kunskapens dag" mycket ironi och skratt samt en nypa sanning med viss modifikation - 17 miljoner forskare idag - vad händer när de kopplar ihop sig? Ideexplosioner!
Ett annat resultat av världssamarbete är uttalslexikonet Forvo som finns på http://sv.forvo.com/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar.